Colombia Armenia Medellin

Colombia Armenia Medellin : Roast 6 Maart 2013

Blij van eindelijk een Colombiaanse koffie te kunnen posten.

Voor mij is Colombia het land waar er de theoretisch perfecte koffie groeien kan. Ze hebben het klimaat, de terroir, technieken en ook geld om koffie af te leveren die rijk is in body, mouthfeel, crisp acidity, zoet, clean en een ellenlange zuivere nasmaak.

Heeft deze koffie dit? Nee. Niet simpel om de absolute Colombiaanse topkoffies vast te krijgen. En zeker niet goedkoop.

Het zijn vooral de Amerikanen, maar ook Duitsers, Australiërs en Skandinaven die voor veel geld de pareltjes opkopen.

In het Noorden, waar er minder hoge bergen zijn en hogere temperaturen is de koffie meer ‘nutty’, met meer body en lagere aciditeit (Santander, Magdalena, Casanare).

De zuidelijkere staten (Cauca, Narino, Huila en Zuid Tolima) hebben de beste reputatie. Hier smaakt de koffie zachter, met mooie citrus en vooral zoete tonen.

De Centrale regio (Caldas, North of Valle en Tolima, Antioquia, Cundinamarca) is meer gebalanceerd, met fruitige en kruidige noten.

Ook bijzonder aan Colombia is dat er eigenlijk het hele jaar door geoogst kan worden en we zo dus op verschillende momenten van het jaar verse koffie kunnen binnen krijgen.

Vorig jaar kochten we via Direct Trade een mooie koffie uit de streek van Santander, dit jaar is regio onder Medellin de plek waar we terecht kwamen. Spijtig genoeg is het maar een heel klein lot, want veel potentieel heeft deze boon zeer zeker.

Ook al is het een ‘gegroepte’ koffie en geen single estate, de smaak is raak. Clean, beetje winey cup met een schitterende bloemige toets, heel mooie body, een beetje drop en een all around geishaachtig karakter. De geisha variëteit heeft een heel typische volle en zwoele mouthfeel en dat heeft deze koffie ook.

Advertisements