Kenia Karogoto PB

Roast 20/3 : Kenia Nyeri Karogoto Peaberry

Laatste Kenia van het seizoen. Deze koffie kwam vanuit Nordic Approach/Oslo toe in Vac Pack: helemaal vacuüm getrokken in een speciale ‘alufoilzak’. Vanzelfsprekend met de bedoeling de koffie langer vers te houden. En dat is gedeeltelijk gelukt. Ik bespeur, als ik aandachtig proef, wel een klein tikkeltje verval op de koffie, maar het blijft een opmerkelijke boon met geweldige aroma’s.

We proeven mooie frisse rode besjes, maar ook veel rijp fruit en een toets van vijgen.

Processing : De bessen (vooral SL 28 en 34) worden handgesorteerd op rijpheid. De 4-disc Agaarde pulper haalt het vel en de pulp van de bes. Dan wordt de koffie 1 dag gefermenteerd in tanks zonder water, om de ‘mucilage’ (plakkerig vliesje om de boon) te verwijderen. Na de fermentatie worden de koffie’s gewassen, verdeeld volgens densiteit in het waskanaal om daarna nog 16-18uur in proper water te trekken.

Droging : Zongedroogd tot 21 dagen op Afrikaanse droogbedden. De koffie’s worden wel tijdens de heetste zon en ‘s nachts met plastic afgedekt.

Grond/Soil : Vooral Nitisol. Deze grond komt veel voor in de Highlands en op de vulkanische stijle bergflanken en bevat veel vulkanisch gesteente. Hierdoor heeft het betere chemische en fysieke kenmerken dan de meeste andere tropische gronden.

Advertisements