Ethiopia Sidamo Grade 2

Ethiopia Sidamo (Grade 2).

Hier zijn we dan met nieuwe oogst uit het heilige land.

Sidamo is de plek waar ik voor het eerst in mijn leven tussen de koffiebomen stond. Het ligt vlak tegen Yirgacheffe aan en heeft meestal net iets minder finesse en inhoud dan de buur, maar dat lijkt anders dit jaar. Zouden de geruchten dat er Soedanese koffie bij de Yirgacheffe mee ingemengd is, dan toch waar zijn? Feit is dat ‘Traceable’ koffie’s uit dit land niet zo makkelijk vast te krijgen zijn. We zouden met plezier heel wat geld opleggen als dit kon, en hopen het later in het jaar zeker te kunnen aanbieden.

Daar waar de Yirgacheffe ons wat vlakker en minder fruitig lijkt is de Sidamo net voller dan de vorige jaren.

En daar waar we meestal een heel opvallende Groene/Sencha thee proeven ligt nu het accent meer op het ‘gerookte’. Het lijkt wel of de bonen met de ham of de vis mee gerookt geworden zijn. We proeven ook wat hazelnoot, mooie body en een aangenaam licht bittertje in de nasmaak, met noties van sesam. Misschien nog straffer voor espresso dan filter, maar toch heel erg de moeite.

Met andere mooie Colombiaanse, Keniaanse en Costa Ricaanse bonen die momenteel de haven binnen komen lijkt het topseizoen nu echt wel aangebroken. Kijkt u, net als ik, ook al uit naar de volgende weken? Mmmmm, tot dan.

Advertisements