Ethiopia Yirgacheffe Grade 2, 2013 crop

Ethiopia Yirgacheffe Grade 2 (Bagersh) Crop 2012-2013

Altijd een spannend moment om de nieuwste oogsten te proeven.

Zoals we al eerder melden lijkt de Sidamo en Yirgacheffe oogst omgewisseld.

Veel theeachtige smaken hier, gaande over groene Sencha thee tot Earl Grey en die typische bergamot toets.

Ook meer body in de Yirgacheffe dit jaar en lager in aciditeit. Prima voor de espressobrandingen zo lijkt, al blijven we voor de regio, wat betreft filterkoffie, voorlopig toch een klein beetje op onze honger zitten.

Sinds ik 10 jaar geleden Caffenation gestart ben is de Yirgacheffe al mijn favoriete regio. De mooie bloemige toets, verfijnde aciditeit en eindeloze, en cleane, nasmaak.

Ook heeft een goede ‘Ethiopiër’ weinig verval over tijd. Dat wilt zeggen dat we, met wat geluk, een heel jaar door mooie Ethiopische koffie’s kunnen aanbieden.

Enkele schitterende biologische Single Estate Yirgacheffe en Sidamo bonen zijn al getest en goed bevonden en hopelijk ook in uw brievenbus tegen de zomer.

Als we al een algemeen beeld hebben over Ethiopië als koffieland, dan moeten we toch het volgende niet vergeten.

De meeste koffie’s groeien middelhoog tot heel hoog. Het resultaat is een heel harde boon, met intense smaken en aromaten. Fruitige smaken overal, maar toch nog sterk verschillende details per regio. Zo heeft een Grade 4 Limu bijvoorbeeld veel body; een Grade 1 Yirgacheffe net het omgekeerde.

Advertisements