Kenya Zahabu Peaberry

Abo – Kenia Zahabu Peaberry : Branding : 22 mei 2013

Yeah, thé Kenya is in. 2 varianten van dezelfde pick zijn binnen en de eerste is de Peaberry.

We zijn gek op de Keniaanse Peaberry (rond boontje dat solo in de bes zit, in plaats van 2 afgeplatte) bonen. Ze hebben een smaakprofiel dat het over het algemeen veel beter doet op espresso.

Ook voor de filterbrandingen en -bereidingen zijn er echter ook voordelen.

In smaak krijg je meestal iets meer volheid, body en ‘vettiger’ mondgevoel.

Qua houdbaarheid zit je ook beter, maar dat speelt zo vroeg op het seizoen natuurlijk nog niet mee.

Wat proeven we : Groen/Oranje fruit, stijl mirabelle en abrikoos, beetje sinaas zeste (op hogere temperatuur gebrouwen), beetje lavendel en als ie heel vers is ook wat walnoot (het velletje), maar gezien de branding 1 week oud is, krijg je minder bitters dan met heel vers gebrande koffie.

Een vers gebrande koffie laadt redelijk wat gassen op van bij het branden. Niks schadelijk, maar het smaakt allemaal wat meer geforceerd en minder gebalanceerd de eerste 2 dagen na branding.

Onze stijl van branding (minder gas in de eindfase) en ook de lichte brandkleur maakt dat we al heel snel de koffie kunnen drinken.

Opvallend is echter dat sommige origines wat meer tijd nodig hebben om hun smaken beter te ontplooien, en de Keniaanse koffie’s zijn ook zo. Door te rusten komen de zoetere elementen meer op de voorgrond. Volgende week, bij levering van de AA variëteit, wat meer info over de afkomst.

Advertisements